MN News & Updates

MN i Bioscicat coprodueixen un documental sobre la conservació de les espècies biològiques amb la participació de la Fundació Eduard Punset i el Museu de Ciències Naturals de Barcelona

Fent servir una fórmula cinematogràfica pionera, barrejarà el gènere documental, històric i de ficció entrellaçant diverses històries, entre les quals es troba la vida d'Eduard Punset

·

Per primera vegada es reivindica la protecció de les nostres espècies i ecosistemes des d'arguments científics, però també, i sobretot, emocionals

·

L'originalitat de l'enfocament pretén portar el missatge de la conservació biològica al gran públic

·

 

19 de desembre de 2016

Es troba en plena producció a Catalunya un documental que planteja el repte de la lluita contra la pèrdua de la riquesa biològica al segle XXI a partir de la problemàtica d’un petit insecte, endèmic del sud de Catalunya, i que està esdevenint una icona de la conservació: la "somereta de Montsant".

El projecte ha estat impulsat per MN Consultors i la Societat Catalana de Ciències per a la Conservació de la Biodiversitat (BIOSCICAT), i compta amb la participació de la Fundació Eduardo Punset i la col·laboració del Museu de Ciències Naturals de Barcelona (Museu Blau) i del Parc Natural de Montsant.

Es tracta d’una producció que aborda una problemàtica universal des d'un cas local i concret, apel·lant a la coneguda màxima "pensa globalment, actua localment".

El seu objectiu principal és apropar al gran públic el problema que comporta l'amenaça de la pèrdua de la nostra riquesa biològica. Per això s'ha plantejat des d'una aproximació cinematogràfica mitjançant la síntesi de diversos gèneres (històric, biogràfic, ficció, etc.) i s'ha comptat amb la participació desinteressada d'Eduard Punset, el comunicador científic probablement més autoritzat i popular dels últims anys, de qui el documental incorpora elements biogràfics de la seva infantesa, que va transcorre en la seva major part a un poble del Priorat al peu de la serra de Montsant.

Al llarg del documental Punset desenvolupa els arguments científics que ens obliguen com a societat a actuar amb urgència davant l'actual crisi biològica, però apel·la a les motivacions emocionals, com el veritable element transformador que pot portar-nos individualment i col·lectiva a replantejar les nostres relacions amb la natura.

El film reivindica la importància de totes les espècies biològiques per petites i desconegudes que puguin ser, motiu pel qual es basa en la història de la "somereta de Montsant", una petita criatura descoberta a finals del segle XIX i que es creia extinta. La seva història, i el seu paral·lelisme amb la de Longinos Navàs, el jesuïta que fou el seu descobridor i que caigué també en l'oblit tot i ser un dels entomòlegs més excel·lents del seu temps a Europa, serveixen per posar en relleu els valors de les ciències de la vida.

Agentes implicados
- Eduardo Punset
- Fundación Eduardo Punset
- Parc Natural Montsant
- Sociedad Catalana de Ciencias para la Conservación de la Biodiversidad (BIOSCICAT)
- Museu de Ciències Naturals de Barcelona (Museu Blau)
Date
February 2017
Images

Other MN News & Updates