MN News & Updates

El documental ‘Sotocontiendas -Dijo el Río-’, produït per MN Consultors, clausura el II Congres Ibèric de Restauració Fluvial

 • Estreno de 'Sotocontiendas -Dijo el Río-'. Palacio de Congresos Baluarte. Pamplona, 10 de Junio de 2015.
  Elige noticia:
 1. registro
 2. registro
 3. registro
 4. registro
 5. registro
 6. registro
 7. registro
 8. registro
 9. registro
 10. registro
 11. registro
 12. registro
 13. registro
 14. registro

Amb un tractament més proper al del documental de natura que al d'un audiovisual tècnic divulgatiu, "Sotocontiendas. -Va dir el Riu." aproxima al públic no especialitzat una obra de restauració fluvial pionera a nivell internacional en un to reflexiu i crític, però esperançador.

En els meandres de Sotocontiendas, al riu Aragó, ha estat portada a terme una experiència única en el camp de l'ecologia fluvial i l'enginyeria ambiental. Es tracta d'un projecte, concebut i dissenyat per MN Consultors, que posa en pràctica per primera vegada conceptes de l'ecologia clàssica mai abans assajats a escala paisatgística.

El seu enfocament, crític amb les tendències més intervencionistes en el camp de la restauració fluvial, recolza la idea que l'extrema complexitat estructural i riquesa biològica dels sistemes fluvials no pot ser recreada per l'home. Adverteix que recrear aquesta complexitat tan sols està en mans del riu, i que per a això és necessari recuperar els processos fluvials que la generen: El Riu té memòria, i és ell qui coneix bé el seu ofici.

Però Sotocontiendas també ha estat un exemple pioner en el camp de la planificació fluvial: per tal d'obtenir el consens social i territorial necessari per executar el projecte, van ser posats a punt models matemàtics que demostraven, des d'una base científica, que la recuperació dels processos i del funcionament hidràulic natural del riu no augmentava el risc d'afectació per inundacions a les poblacions riberenques. Els models van servir per anticipar el posterior funcionament real que ha mostrat el riu, de manera que l'experiència conforma una nova evidència científica que convida a abandonar definitivament les polítiques hidràuliques que enfronten 'Home' i 'Riu' com a realitats excloents.

Per tot això, Sotocontiendas, el lloc escollit per dur a terme aquest experiment demostratiu, és ja un nom emblemàtic en el camp de la restauració fluvial, i el projecte es troba en l'actualitat seleccionat per als RiverPrize 2015, el més prestigiós reconeixement internacional en el camp de la restauració fluvial, els "premis Nobel" de l'enginyeria ambiental.

El documental ha estat produït i finançat per MN Consultors en l'àmbit del seu compromís social corporatiu, i ha comptat també amb el finançament de la Comunitat Europea, el Govern de Navarra, GANASA, el Ministeri d'Agricultura, Alimentació i Medi Ambient, la Confederació Hidrogràfica de l'Ebre i Tragsa.

Va ser estrenat el passat 10 de juny al Palau de Congressos Baluarte de la ciutat de Pamplona, ​​en l'acte de cloenda del "II Congrés Ibèric de Restauració Fluvial".

Date
June 2015
Videos Images

Other MN News & Updates