Company information

+

MN CONSULTORS EN CIÈNCIES DE LA CONSERVACIÓ was set up with the mission of helping to preserve the only truly universal heritage: Nature. We believe in a duty to preserve life on Earth; in all its forms. And we accept the challenge.

We believe that preserving biodiversity is humanity’s highest obligation to future generations, and we also believe in our species’ talent and perseverance to meet the greatest challenges. Science is without a doubt the best synthesis and expression of our abilities and we are therefore motivated by one conviction:

If Human in Nature is the challenge, Human Nature, is the solution.

MN Commitment

MN impulsa la protecció dels paisatges agrícoles de la comarca de l'Alt Camp, un dels agro-ecosistemes més amenaçats i de major interès biològic de Catalunya

En el marc del seu compromís corporatiu per la conservació dels paisatges i ecosistemes ibèrics, MN ha impulsat i finançat al llarg dels dos últims anys diverses accions orientades a l'estudi, valoració i protecció territorial dels últims paisatges agrícoles de secà de la Catalunya prelitoral: els agro-ecosistemes de secà de la comarca de l'Alt Camp.

L'estratègia impulsada ha estat coordinada amb diverses administracions i entitats del territori, als quals MN ha aportat també suport tècnic. Es tracta d'un moviment que aglutina nombroses empreses, principalment del sector primari i terciari, l'acció i personalitat de les quals es troba íntimament lligada a aquests paisatges, així com a administracions i agents culturals i de defensa del territori, i que haurà de culminar, eventualment, en la creació d'una entitat per a la protecció i gestió dels paisatges de secà de la comarca. Uneix, a més, a una gran part de la societat civil, representada per 10 municipis de la comarca.

El procés s'inicia al llarg de l'any 2013, moment en el qual tenen lloc diverses trobades entre representants de MN Consultors, empresaris (viticultors, cellers, cooperatives, productors agrícoles, allotjaments de turisme rural, etc), alcaldes, i altres entitats i persones de la societat civil preocupades pel futur dels valors paisatgístics i naturals (riquesa biològica, productivitat) dels plans agrícoles de la comarca. Aquestes inquietuds neixen de la constatació que el model de desenvolupament socioeconòmic i urbanístic -i els instruments de planificació que el despleguen- no ordena el territori en conseqüència amb la importància productiva paisatgística, cultural i biològica que ostenta. Es tracta d’un model allunyat del respecte a aquests valors, i que a més tampoc preveu ni afavoreix el desenvolupament del potencial econòmic que ofereix la comarca gràcies als seus valors productius (agrícoles) i intangibles (turístics, residencials, etc).

El procés social pren cos i es formalitza amb la redacció d'un manifest, que és subscrit per part de tots els agents impulsors i al qual s'adhereixen altres entitats i empreses en un acte que té lloc a la Cambra de Comerç de Valls, i que aglutina més de 50 cooperatives i empreses dels sectors primari i terciari, representants polítics i un elevat nombre d'associacions i altres representants de la societat civil. En aquest manifest es va acordar traslladar a les administracions supramunicipals la necessitat, urgent, de reconèixer els valors i recursos de la comarca i d'actuar en conseqüència. S'hi va recollir també el consens assolit per crear una associació o consorci (o entitat jurídica anàloga) que aglutini la totalitat dels agents i societat civil mobilitzada. El seu principal objectiu seria vetllar per la protecció i gestió del paisatge i el patrimoni natural i cultural que integra, impulsar la seva valorització i respecte, potenciar la identitat territorial, i promoure un model de desenvolupament socioeconòmic afí i coherent amb aquests valors.

Els plans agrícoles de secà de la comarca de l'Alt Camp ocupen un territori repartit entre 11 municipis (Figuerola del Camp, Cabra del Camp, El Pla de Santa Maria, Valls, Aiguamúrcia, Vila-rodona, Alió, Bràfim, Puigpelat, Vilabella i Nulles), deu dels quals ja participen d'aquesta mobilització territorial. El mes de gener de 2014 els alcaldes d'aquests municipis van presentar una declaració mitjançant la qual es van comprometre de nou a impulsar un ens que vetlli per atorgar un tractament singular a aquest territori.

Stakeholders involved
- 50 Empreses del sector primari de la comarca de l'Alt Camp
- Ajuntaments d'Aiguamúrcia, Alió, Bràfim, Cabra del Camp, Figuerola del Camp,
Nulles (Coordinació), El Pla de Santa Maria, Puigpelat, Valls i Vilabella.
Date
April 2014
Videos Images