MN News & Updates

Retrobada al Montsant una espècie de falguera, després de 85 anys

  • Imatge de la llengua de cérvol a la boca de l’avenc de Cantacorbs
    Elige noticia:
  1. registro

Tarragona, 08 de enero de 2018

 

La llengua de cérvol (Phyllitis sagittata) és una falguera mediterrània pròpia de biòtops rupestres arrecerats i ombrívols, com són les entrades de coves i balmes, les roques humides o les parets dels pous. Es tracta d’una espècie molt rara, tant a Catalunya com a la Península Ibèrica, amb escasses localitats a Andalusia, el País Valencià i el sud de la geografia catalana

A banda d’una citació a Collserola provinent d’una determinació dubtosa de C. Pau l’any 1875 on, en qualsevol cas, avui es considera extingida, les úniques localitats catalanes de la llengua de cérvol es troben a l’extrem sud, sobretot a la serra de Montsià i al vessant sud dels Ports. La localitat del Montsant va ser descoberta pel naturalista local Prudenci Seró Navàs (Cabassers 1883–1963) l’any 1929, però des d’aleshores no s’havia tornat a observar. Tal vegada perquè o bé no va retrobar-se la ubicació precisa de l’avenc de Cantacorbs, o bé perquè les frondes (fulles) de la falguera no es trobaven desenvolupades en aquell moment. En el Llibre vermell de les plantes vasculars endèmiques i amenaçades de Catalunya (2010) es considerava ja extinta en aquest indret.

Però l’11 d’octubre de 2014 Roger Pascual, Cap del Departament de Botànica de MN Consultors, guiat per Josep Ramon Miró, natural de Cabassers com el descobridor de la falguera, va poder accedir a la boca de l’avenc de Cantacorbs i constatar que la llengua de cérvol encara hi era present. La troballa ha estat publicada recentment al Butlletí de la Institució Catalana d’Història Natural, al costat d’altres novetats florístiques que eleven fins a 1.305 el nombre d'espècies de flora vascular al massís de Montsant, un dels indrets amb més biodiversitat de Catalunya. La importància de la citació es veu reforçada perquè aquesta és la localitat de la llengua de cérvol més septentrional de la Península Ibèrica, espècie que d’altra banda es considera en perill d’extinció a Catalunya (Decret 172/2008, de 26 d’agost, de creació del Catàleg de flora amenaçada de Catalunya).

Date
February 2018
Images

Other MN News & Updates