MN News & Updates

Un projecte dissenyat per MN Consultors finalista als premis RiverPrize, els "Nobel" de l'enginyeria fluvial

 • Els premis Riverprize seran lliurats al Rathaus (City Hall) de Viena (Àustria) , l'irrepetible joia gòtica d'aquesta ciutat
  Elige noticia:
 1. registro
 2. registro
 3. registro
 4. registro
 5. registro
 6. registro
 7. registro
 8. registro
 9. registro
 10. registro
 11. registro
 12. registro
 13. registro
 
 
El RiverPrize és atorgat per la prestigiosa International RiverFoundation
i està considerat el més prestigiós reconeixement mediambiental a escala mundial
 
La nominació coincideix amb el proper llançament del documental
"Sotocontiendas, -dijo el Río-", que explica l'experiència i l'estrena del qual
va calusurar el II Congrés Ibèric de Restauració fluvial
 
Es tracta d'un assaig experimental dissenyat per MN Consultors i fet realitat a Sotocontiendas (Riu Aragó, Navarra) en el marc d'un projecte europeu
 
"Només la naturalesa pot recrear-se a si mateixa":
El projecte qüestiona les pràctiques més ortodoxes de l'enginyeria ambiental
i reivindica l'ús dels processos naturals com l'única manera possible
de regenerar l'extrema complexitat dels ecosistemes fluvials
 

SOTOCONTIENDAS ÉS JA UN NOM DE REFEERÈNCIA EN EL CAMP DE LA ENGINYERIA

El projecte, de caràcter experimental, ha estat concebut, redactat i supervisat per l'equip MN Consultors en Ciències de la Conservació. Va ser portat a la realitat en Sotocontiendas (Riu Aragó, Navarra ) gràcies a estudis científics i treballs d'enginyeria que han durat més de tres anys i després dels quals va ser nominat i posteriorment escollit com un dels tres finalistes a l'European River Prize.

El lliurament dels premis River Prize es realitza dins de l'European River Symposium (Simposi Europeu pels Rius) que acull en aquesta ocasió la ciutat de Viena. El Riverprize, encara que circumscrit a la gestió i la restauració de rius, està considerat com el més prestigiós reconeixement mediambiental a escala mundial. El guardó és atorgat per la prestigiosa International River Foundation.

Els premis seran lliurats en un sopar de gala que tindrà lloc a les ribes del Danubi, al Rathaus (City Hall) de Viena, l'irrepetible joia gòtica de la capital Austríaca.

El projecte ha comptat amb la suport de la Comunitat Europea i va ser liderat pel Govern de Navarra, el Ministeri d'Agricultura, Alimentació i Medi Ambient i la Confederació Hidrogràfica de l'Ebre.

El projecte i el seu equip

Aquest autèntic "assaig experimental" dut a terme en plena natura, ha estat executat en el paratge fluvial de Sotocontiendas, a Navarra, en el marc del projecte europeu 'LIFE Plus Territori Visó', la finalitat del qual és restaurar els cursos en els que han quedat relegades les millors poblacions de visó europeu, un dels mamífers més amenaçats del planeta i una icona de la fauna europea.

L'equip liderat i dirigit per MN Consultors, ha integrat nombrosos especialistes de diverses disciplines científiques, incloent també membres de la Universitat Politècnica de Catalunya, però el procés de concepció del projecte destaca per unir i sintetitzar el coneixement de l'enginyeria i de la limnologia (ecologia fluvial), dos camps que, tradicional però injustament, han volgut presentar-se com enfrontats en la manera en què conceben els rius.

'Sotocontiendas': La naturalesa coneix bé el seu ofici

Els ecosistemes fluvials són probablement les estructures més riques i complexes des del punt de vista de la seva organització i funcionament i, per tant, també les més difícils de comprendre per a la ciència. Precisament per això, el projecte de Sotocontiendas qüestiona les pràctiques més ortodoxes en el camp de la restauració fluvial, les quals habitualment persegueixen "reconstruir" aquesta naturalesa des de l'enginyeria ambiental tradicional, altament interventiva, i parteixen de preconcebre els rius des d'una visió antropocèntrica i simplificada, dirigint-la forçadament en aquest sentit. Per això, el projecte de Sotocontiendas vol demostrar quelcom aparentment simple i lògic: només la natura sap com regenerar la natura. Sembla evident que els rius hagin de ser "els millors enginyers de rius", i que qualsevol intent de voler "construir-los" minuciosament mitjançant màquines resulta simplement arrogant, però calia demostrar-ho. Per fer-ho, partint de conceptes de l'enginyeria i l'ecologia teòrica, s'ha posat en pràctica i analitzat a escala de paisatge un experiment mai abans assajat: van ser oferts al riu, a gran escala, els elements que necessita per ser riu -espai, aigua i sediment-, deixant-los exposats a les dinàmiques naturals. Això va comportar la recuperació de desenes d'hectàrees robades a les lleres i a les riberes en el passat, així com retornar i exposar a les crescudes al llarg de diversos quilòmetres més de 200.000 metres cúbics de sediments extrets durant decennis

El seguiment i estudi científic d'aquest experiment tan bell, que apel·la a la "memòria del riu", ha permès constatar com en tan sols uns mesos el propi sistema fluvial ha estat capaç de reconstruir l'extrema complexitat (des de la microscòpica de la dels seus paisatges) i la caòtica bellesa que caracteritza aquests ecosistemes.

Els resultats conviden a qüestionar l'enfocament adoptat pels projectes tradicionals de restauració, així com la seva eficiència econòmica, i obliguen a reflexionar sobre la potencialitat de la resiliència ecològica dels rius (la seva capacitat d'autoregeneració) i el paper que hauria de tenir en les futures estratègies de restauració fluvial.

Cal destacar que aquest mateix enfocament conceptual havia estat ja posat en pràctica a Catalunya, encara que a una escala molt menor, en un projecte impulsat per la Diputació de Tarragona i redactat també per MN Consultors, i que va donar lloc a la restauració de la "Albereda de Santes Creus "(Alt Camp), el simbòlic entorn fluvial del Monestir cistercenc de Santes Creus.

"Sotocontinedas, -dijo el Río-", un documental que explica el projecte

La nominació del RiverPrize coincideix amb el proper llançament del documental "Sotocontiendas, dijo el Río-", produït per MN Consultors Ciències de la Conservació, que relata la història d'aquest riu i la preEstrena del qual va servir per clausurar el II Congrés Ibèric de Restauració fluvial.

L'audiovisual, de distribució gratuïta i que ja pot ser vist a internet, aproxima al públic no especialitzat a una obra de restauració fluvial pionera a nivell internacional en un to reflexiu i crític, però esperançador.

"Sotocontiendas. - Dijo el Río" from MNConsultors on Vimeo.

Date
March 2016
Videos Images

Other MN News & Updates