MN Consultors, mitjançant una subvenció atorgada per la Generalitat de Catalunya i destinada a la conservació de la biodiversitat dels ecosistemes fluvials, ha impulsats diversos treballs amb l’objectiu d’erradicar el visó americà (Neovison vison) i la tortuga de Florida (Trachemys scripta) a la conca del riu Francolí.
Es tracta d’un nou projecte executat durant el primer semestre de l’any 2024, que pretén complementar altres treballs previs orientats a contenir l’avenç d’aquestes espècies invasores a les conques del sud de Catalunya.
A finals del mes de juny de 2024, una vegada han estat finalitzades les darreres campanyes de camp pel control i l’erradicació de les dues espècies diana, la tortuga de florida i el visó americà, no han estat detectades més poblacions de cap d’aquestes espècies al riu Francolí.
Respecte el visó, després de la captura de diversos exemplars en el marc del present projecte (i d’altres campanyes impulsades per MN Consultors en anys precedents), tots els darrers mostrejos realitzats han estat negatius, pel que en aquest moment es considera que l’espècie no ocuparia els sistemes fluvials de la conca del Francolí. Després del període reproductor, es probable que apareguin exemplars d’altres rius propers on la població de l’espècie està assentada, pel que, a partir d’ara, es prioritari programar un sistema de detecció ràpida que permeti capturar ràpidament els exemplars colonitzadors que apareguin.
Aquests treballs permeten avançar en el disseny de metodologies per nodrir i actualitzar l’Estratègia catalana per a la erradicació de l’espècie. El visó americà es considera una de les espècies invasores més perjudicials per a la conservació de les comunitats aquàtiques i per a l’estabilitat ecològica dels ecosistemes fluvials, molt especialment en rius mediterranis. Cal tenir en compte que la conca del riu Francolí és actualment el front de Catalunya a través del qual l’espècie avançaria ampliant la seva àrea de distribució vers l’Ebre. Aquest avenç d’aquest mustèlid vers les conques del sud de Catalunya és una de les principals amenaces que comprometen la supervivència d’algunes espècies protegides, com ara la rata d’aigua (Arvicola sapidus), o la musaranya d'aigua ibèrica (Neomys anomalus), entre moltes altres.
Els treballs han comptat amb les autoritzacions preceptives emeses per la Direcció General de Polítiques Ambientals i Medi Natural de la Generalitat de Catalunya, les quals han permès gestionar les espècies objecte de control, totes dues incloses al Catàleg Espanyol d'Espècies Exòtiques Invasores. D'altra banda, el projecte ha estat realitzat a l’empara de la Resolució ACC/2165/2023 i l’Ordre ACC/249/2022, una convocatòria de subvencions adreçada als espais naturals de Catalunya, als hàbitats i espècies, en el marc del Programa de desenvolupament rural de Catalunya 2014-2022. Es troba cofinançat per la Unió Europea, a través del Fons Europeu Agrícola de Desenvolupament Rural (FEADER), i pel Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural.